top of page

DUYGUSAL AÇLIK VE FİZİKSEL AÇLIK ARASINDAKİ FARK

Duygusal yeme döngüsünden kurtulmadan önce, duygusal ve fiziksel açlığı nasıl ayırt edeceğinizi öğrenmeniz gerekir. Bu, özellikle duygularınızla başa çıkmak için düzenli olarak yiyecek kullanıyorsanız, göründüğünden daha zor olabilir.




Duygusal açlık güçlü olabilir, bu yüzden onu fiziksel açlıkla karıştırmak kolaydır. Ancak fiziksel ve duygusal açlığı birbirinden ayırmanıza yardımcı olacak bazı belirtiler mevcut;

Duygusal açlık aniden ortaya çıkar. Bir anda size Elektirik çarpması gibi geliyor ve dayanılmaz ve acil hissettiriyor. Fiziksel açlık ise daha kademeli olarak ortaya çıkar. Yemek yeme dürtüsü o kadar şiddetli hissetmez veya anında tatmin gerektirmez (çok uzun zamandır yemek yemediyseniz).

Duygusal açlık, belirli rahat yiyecekleri arzular. Fiziksel olarak aç olduğunuzda, sebzeler gibi sağlıklı şeyler de dahil olmak üzere hemen hemen her şey kulağa hoş gelir. Ancak duygusal açlık, abur cubur veya ani bir şekilde bulabileceğiniz türden işlenmiş/şekerli atıştırmalıklar ister.

Duygusal açlık genellikle akılsız yemeye yol açar. Farkına bile varmadan, bir paket cips ya da bir kutu dondurmayı gerçekten dikkat etmeden ya da tadını çıkarmadan yersiniz. Fiziksel açlıkta ise yemek yerken, genellikle ne yaptığınızın daha çok farkında olursunuz.

Doyduğunuzda duygusal açlık tatmin olmaz. Rahatsız edici bir şekilde doyana kadar sık sık yemek yemeye devam edersin ve büyük büyük porsiyonlar görmek istersin. Öte yandan, fiziksel açlıkta “göz doyurulması” gerekmez. Mideniz doyduğunda kendinizi tatmin hissedersiniz.

Duygusal açlık midede bulunmaz. Duygusal açlık kafada başlar zihin ve ağızdır odağı, fiziksel açık midede başlar.

Duygusal açlık genellikle pişmanlık, suçluluk veya utanca yol açar. Fiziksel açlığı gidermek için yediğinizde, vücudunuza ihtiyaç duyduğu şeyi verdiğiniz için suçluluk veya utanç duymanız pek olası değildir. Yemek yedikten sonra kendinizi suçlu hissediyorsanız, bunun nedeni beslenme nedenleriyle yemek yemediğinizi derinlerde biliyor olmanızdır.




Bu kılavuz ile açlığınızın kaynağını tespit edip gerekli çalışmalara başlayabilirsiniz. Eğer kendi kendinize durumu yönetemeyeceğinizi düşünüyorsanız bu konuda bir koçtan yardım almanızı tavsiye ederim.





İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Ayıp OLMAZ!

  • Gri Pinterest Simge
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page