top of page

Meditatif çalışmalarım için kullandığım 5 App

Meditasyonla, Meditatif çalışmayı hep karıştırıyoruz. Meditasyon anlatması biraz uzun olan bir bilinç çalışmasıdır ve bu yüzden daha sonraki yazılarımda anlatmak istiyorum.


Hepimizin özellikle de evde olduğumuz ve sakinleşmeye çok ihtiyacımızın olduğu bu dönemde bol bol yaptığı -zihni ve bedeni rahatlatma amaçlı ve adına "meditasyon" dediğimiz- çalışma aslında "meditatif çalışma"'dır.






Bu çalışmalara bir kaç örnek vermem gerekirse;

-Sırt üstü uzanıp, tercih ettiğimiz bir primordiyal sesi dinleyerek, 5-10 dk gözlerimizi de kapatıp, sadece sese odaklanmak.

-Ruhunuza iyi gelen bir Mantra'yı açıp dinlemek veya sesli eşlik etmek.

-Yoga pratikleri sonrasında yapılan 5-10 dakikalık yönlendirmeli "meditasyon" çalışması.

-App'lerde ki Yönlendirmeli "meditasyonlar"

.

.

.

Şeklinde aslında "meditasyon" adı altındaki çoğu çalışmalar, meditatif çalışmadır.


Keyif aracı olarak kullanın


“Ruhunuza iyi gelen her araç, beden için şifadır.”

Kendinize, iyi gelecek şeyleri başkalarının söylemesini ummak çok saçmadır. Bunu yaparak kendinize ve bilincinize aslında çok büyük haksızlık yapıyorsunuz. Bu konuda biraz farkındalık sahibi olmaya gayret göstermelisiniz. Başkalarından ilham alabilirsiniz fakat onlardan hayatınıza yön vermesini bekleyemezsiniz. Kimse size bir şey yapamaz, kimse size yardım edemez. SADECE SİZ KENDİNİZE YARDIM EDEBİLİRSİNİZ.


Nelerdir bu App'ler?


1- Insight Timer

2- Relax Melodies: Sleep Sounds

3- Meditopia : Meditasyon App

4- Calm

5- Breathe In : Calm Exercises



Küçük bilgiler;

“Herkesin, uçtuğu rüyalar gördüğünün farkındayım ama bu uçtuğumu gördüğüm bir rüya değildi. İnsanın havada süzüldüğünü gördüğü rüyalardan biriydi ve beni sürükleyen okyanus, sudan değil rüzgardan oluşuyordu”. _Maria Dahvana Headley- MAGONYA


Bu App'lerin ortak özellikleri, hepsinin içinde de primordiyal (rüzgar, yağmur sesi, kuş sesi,şelale sesi gibi gibi dünyanın başlangıcından beri olan ve deformasyona uğramamış sesler) sesler olması. Bunları dinleyerek bile zihniniz rahatlar ve frekansınız yükselir.

1- Insight Timer; içerisinde, rahatlatıcı müzikleri, yönlendirmeli offline meditatif çalışmaları, uyku için hazırlık çalışmaları, çocuklar için meditatif çalışmaları ve de en güzeli de tanınmış kişiler tarafından canlı meditasyon çalışmaları da yaptırılan, ücretsiz fakat bağış yapmak isteyenlere de açık ödemeleri olan bir uygulama. Bu uygulama henüz türkçe seçeneğe sahip değil.

2- Relax Melodies; Sleep Sounds ; Geneli "paralı" evet! fakat ücretsiz olan sesler de olduka güzel ve yeterli. En büyük özelliği kendi mixinizi yaratıp onu dinliyorsunuz. Harika! Denemeden anlayamazsınız:) İstediğiniz (uygulamanın içinde özel frekanslarda ayarlanmış) sesleri ve müzikleri birleştirip kendi meditatif çalışma müziğinizi oluşturabilirsiniz. Bu yapmış olduğunuz müziğin üzerine afirmasyon ekleyebilirsiniz üstelik istediğiniz konuda ve kadın/erkek ses seçenekleri ile. Bu uygulama henüz türkçe seçeneğe sahip değil.

3- Meditopia : Meidtasyon App; Öncelikle bu uygulama TÜRKÇE :) ve son derece de popüler. Bende yıllardır kullanırım ve Deniz'in sesini de çok severim. Yine ücretli ve ücretsiz kısımları mevcut. Bir kaç günlük programları mevcut içerisinde. Düzenli farkındalık çalışması yapmayı kolaylaştırabilir. Aslında oldukça kapsamlı bir uygulama müzikler, primordiyal sesler, yönlendirmeli çalışmalar (isterseniz az yönlendirmeli seçeneği de mevcut) ve benzeri bir çok çalışmayı bünyesine bulunduruyor. Programlara bir örnek vereyim; mesela içinde "kendini sevmek" isimli bir çalışma programı var, 5 günlük bir program, hergün düzenli 13-17dk arası 1 adet yönlendirmeli "meditasyon" dinliyorsun. Mesela konu başlıkları şu şekilde; 1.gün; Yargısız tanıklık, 2.gün; Özşefkat. 3.gün; İnsanlığın ortak deneyimi, 4.gün; Affetmek, 5.gün; Kendini hergün sev...

4- Calm; Meditopia 'nın ingilizcesi, konsept olarak birebir aynılar :) Hatta biraz fazla aynılar... Ücretli üyelik yaparsanız dünyaca tanınmış olan kişilerin sesinden uyku hikayeleri dinleyebilirsiniz. Söylemeden geçemeyeceğim bir wellbeing uzmanı olarak, sloganı tam bir saçmalık :) "Sleep more. Stress less. Live better." Sleep more derken? ...Herkes ihtiyacı kadar uyumalı (6-8 saat), çok uyuyorsanız muhtemelen bir şeylerden kaçıyorsunuzdur. Onun dışında iyi bir uygulama. Tavsiye ederim. Ücretsiz seçeneği biraz az ve Türkçe değil.

5-Breathe In: Calm Exercises; Harika sesler var, bununda görseli beni benden alıyor sırf görselini beğendiğim için öneriyorum, içindekileri diğer önerilerimde de bulabilirsiniz. Bu uygulama henüz türkçe seçeneğe sahip değil.


Toplanıp giderken ufak bir öneri;

Bu çalışmaları gelende yalnız başınıza ve loş sessiz bir alanda yapmanızı öneririm. Bir meditasyonun yerini asla tutamayacak olmasına rağmen gerçekten hızlı rahatlamaya faydası oluyor. Açıkcası ben bazen, sırf sesleri çok sevidiğimden zamanlayıcıyı kurup uykuya primordiyal sesleri sdinleyerek dalıyorum. Faydalı olması dileği ile!




İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Ayıp OLMAZ!

  • Gri Pinterest Simge
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page