top of page

NEDEN MINDFUL YEMEYİ DENEMELİSİNİZ?

Günümüzün hızlı tempolu yaşamı, paketli, üzerinde düşünülmemiş gıda seçimleri ve insanları bol miktarda yiyecek seçeneyi ile cezbediyor.


Bunun da ötesinde, dikkat dağıtıcı şeyler farkındalığı gerçek yeme eyleminden televizyonlara, bilgisayarlara ve akıllı telefonlara kaydırdı.Yemek yemek , çoğu zaman hızlı bir şekilde yapılan akılsız bir eylem haline geldi . Bu sorun olabilir, çünkü beyninizin tok olduğunuzu anlaması 20 dakika kadar sürer. Çok hızlı yemek zaten doygunluk hissinden bizi uzaklaştıran bir şeydir. Doyduğumuzu hissetmediğimizde de normalde ihtiyacımız olanın bazen 2-3 katını yeriz. Hatta bazen dikkatimiz o kadar yemeğimizde değildir ki, hiç aç olmamamıza rağmen önümüzde duran koca bir kase patlamış mısırı filimin ilk 15 dakikasında bitirmiş oluveririz... Bu, tıkınırcasına yemede de çok yaygındır.


Mindful yiyerek, farkındalığınızı geri kazanır ve yavaşlarsınız, yemek yemeyi otomatik bir hareket yerine kasıtlı bir hareket haline getirirsiniz. Dahası, fiziksel açlığı ve tokluk ipuçlarını daha iyi tanıyarak, duygusal ve gerçek yani fiziksel açlığı ayırt edebilirsiniz. Ayrıca, aç olmamanıza rağmen yemek yeme isteği uyandıran tetikleyiciler konusundaki farkındalığınızı da artırırsınız. Tetikleyicilerinizi bilerek, onlar ve tepkiniz arasında bir boşluk yaratabilir ve size nasıl tepki vereceğinizi seçme zamanı ve özgürlüğü verebilirsiniz.


Mindful yemenin en önemli faydalarından biri de tetikleyicilerimizi fark ettikten sonra o anda hangi duyguyu yaşamak yerine o gıdaya yöneldiğimizi anlamamıza ve o duygunun içinde kalabilme yetimizin gelişmesine yardımcı olmasıdır. Farkındalığımız arttıkça, duygularımızdan kaçmak yerine onları yaşamayı tercih eder hale geliriz. Gücümüzü fark etmeye başlarız.


Mindful yeme ve kilo verme; Çoğu kilo verme programının uzun vadede çalışmadığı iyi bilinmektedir . Kilo veren obeziteli kişilerin yaklaşık %85'i birkaç yıl içinde başlangıç kilolarına geri döner veya bu kiloları aşar. Mindful yeme bir çeşit mindfulnes (farkındalık) meditasyonuda sayılır, zihnimizi yargılamadan gözlemleyerek, farkındalıkla düşüncelerimiz olmadığımızı, dürtülerimiz olmadığımızı ve arzularımız olmadığımızı anlamamıza yardımcı olur. Kıyıya çarpan dalgalar gibi , düşüncelerimiz gelir ve gider. Hiçbir dalga kendisinden öncekinden veya sonrakinden daha önemli değildir. Biraz zaman ve pratikle, yeme dürtülerimiz su yüzeyine çıktıklarında, doruğa çıktıklarında ve kıyıya çarptıklarında, dikkatli bir şekilde gözlemleyerek yapılacak seçimi bizim için en harika şekilde yapmaya başlar hale geliriz. Ve bunun sonucunda da bize kilo aldıracak seçimler yapmamaya, dolayısıyla da kilo almamaya hatta ideal kilomuza dönmeye başlarız.



Mindful yemeye başlamak çok zor bir şey değil, kendi kendinize deneyimleyebilmeniz adına. Buraya minik bir kılavuz

bırakmak isterim;

Kılavuz
Mindful Yeme Pratiğine başlamak için mini kılavuz.

Mindful yemenin size hediyeleri:

  • Daha sık sağlıklı seçimler yapabilmek

  • Rutin yeme davranışlarında olumlu değişiklikler yapabilmek

  • Yediğiniz yiyecekler ve yeme alışkanlıklarınız konusunda daha bilinçli olabilmek

  • Her gün yeme kararlarınız hakkında bir farkındalık duygusu yaratabilmek

  • Aşağıdakilereilişkinbirfarkındalıkyaratarakyemedeneyimineyenidenbağlanabilmek:

    • Duygular

    • Düşünceler

    • Duyular

    • Davranışlar


İlgili Yazılar

Hepsini Gör
  • Gri Pinterest Simge
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page