top of page

AYURVEDİK BESLENMEYE GEÇMEK İÇİN 7 NEDEN

Kadim Vedik metinlerden gelen Ayurveda, hepimizin farklı enerji türlerinden oluştuğu fikrine dayanan 5.000 yıllık bir tıp bilimi ve felsefesidir.

Ayurveda’da baskın zihin/beden durumunu tanımlayan üç dosha (bünye tipi) vardır: Vata, Pitta ve Kapha. Bu doshalar dünyada bulunan 5 elementin bedenimizideki dağılımına göre belirlenir. Kısaca element dağılımı; vata: eter, hava, pitta: ateş, su, kapha: su, toprak elementlerinden oluşurlar. Bu 5 element herkeste mevcut olsa da, Ayurveda her birimizin doğuştan sarsılmaz bir baskın doshaya ve ideal olarak diğer ikisi arasında eşit (genellikle dalgalı) bir dengeye sahip olduğunu öne sürer. Doshalar dengeli olduğunda sağlıklıyız; Dengesiz olduklarında, genellikle cilt sorunları, zayıf sindirim, uykusuzluk, sinirlilik ve kaygı ile kendini gösteren bir hastalık geliştiririz.

Bu tip sorunları yaşamak yerine yaşamımızı en iyi seviyelerde sürdürebilmek için Ayurvedik bir yaşama başlamak oldukça güzel ve renkli bir yoldur. Şimdi biraz Ayurvedik beslenmeye geçmemizin yani doshamıza uygun beslenmemizin bize kazandıracaklarına bakalım;


1. Geliştirilmiş sindirim ve metabolik süreçler Ayurvedanın bedende öncelik verdiği kısım “sindirim”dir. Hatta bu konuda “ne yerseniz, o’sunuz” yerine “neyi sindirirse, o’sun” sözünü koymuşlardır. Sindirim ve metabolizmamız ne kadar iyiyse yaşamımızı o kadar verimli geçireceğimiz söylenir.


2. Sindirim sistemi organlarının iyileştirilmiş sağlığı Eğer ayurvedik bünyemize uygun gıdaları sıklıkla tüketirsek ve uygun saatlerde yemeklerimizi yersek sindirim sistemimiz otomatik olarak düzelmeye başlar buda stres yönetimimize kadar iyi etki sağlar.

3. Kilo yönetimi Bütün gıdaları teşvik eder Ayurvedik diyetin her dosha için özel yönergeleri olmasına rağmen, diyet bir bütün olarak meyveler, sebzeler, tahıllar ve baklagiller gibi bütün gıdaları yemeyi teşvik eder . Bu gıdalar birçok temel besin açısından zengin olduğundan, bu sağlığınıza büyük ölçüde fayda sağlayabilir. Diyet ayrıca genellikle lif ve önemli vitamin ve minerallerden yoksun işlenmiş gıdaları da en aza indirir .Kilo kaybını teşvik eder (olmanız gereken ideal kilonuza gelmeniz). Ayurvedik diyetin besin açısından zengin bütün gıdaları vurguladığı göz önüne alındığında, kilo kaybını artırabilir .

4. Gelişmiş detoksifikasyon Ayurveda da baharat kullanımı ve yağ kullanımı çok önemlidir. Doğru yaplar ve baharatlar ile çok derinlemesine detoks yapabiliriz.

5. Daha az kaygı ve daha fazla iç sakinlik Sindirim sistemine ek olarak ayurvedik beslendiğimizde baharat ve bitkilerin kullanımı ile besinlerin alınımını arttırdığımız için vitamin ve mineraller bakımından bedenimiz doygunluk yaşamaya başlar ve buda bazı bedensel eksikliklerden dolayı ortaya çıkan anksiyete ve endişeyi yönetmemizi kolaylaştırır.

6. Dengelenmiş doğurganlık ve cinsel/üreme sağlığı Bedensel ihtiyaçlarımız karşılandığında ve farkındalığımız arttığında eril ve dişil enerjimizde dengelenmeye geçer ve bu da bizim doğal süreçlerimizi sorunsuz halde yaşamamızı destekler.

7. Ciltte parlama ve güzel koku Besinleri tam almamızın yanı sıra baharat çayları ciltte hem derin detoks yaparak parlaklık getirir hemde doğamızda olan tenimizin hoş kokusunu bize geri kazandırır.




124 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
  • Gri Pinterest Simge
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page