top of page

Sabah Rutinleri

Bazı konuları rutine bağlamak hayatımızı kolaylaştırır, bu rutinleri beden, zihin ve ruh sağlığımızı dengeleyecek şekilde oluşturduğumuzda yaşamımızı bilgece yaşamaya başlarız.

"Geleceğinin sırrı, gündelik rutinlerinde gizli. "

_Anonim


Bu yazıda size biraz kendi sabah rutinlerimden bahsedeceğim. Ben rutin ve ritüel çok seven biriyim ve düzenim bozulduğunda dengesi şaşan biriyim. Bu sebeple rutinlerim benim için hep çok değerliydi.

Sabahları oldukça uzun saatlerimi kendime ayırırım ve bu şekilde gün içerisinde de dengemi koruyarak çok daha planlı ve rahat yapılcaklar listemi yaparım.

Buraya yazdığım rutinlerimi ben her gün yapıyorum, unutmayın ki bilgece yaşam içe bakmaktan geçer. Dışarıya değil içeriye bakarak günlerimizi yaşamak çok değerli.

Keyifli okumalar :)



1-Güne erken başlamak

Mutlaka 8 saat uyumaya özen gösteriyorum ve uyanma saatimde genelde yattığım saate bağlı olarak 30dk -1 saat değişkenlik gösteriyor. Ama rutinimde 22:00-22:30 gibi uyurum ve sabah 06:00-06:30 gibi uyanırım.

5 yıl öncesine kadar uyanmak benim için dünyanın en zor şeylerinden biriydi bu sebeple erken uyanmanının ne kadar zor olabileceğini tecrübeme dayanarak çok iyi biliyorum :)


Ben nasıl değiştirdim? Erken uyandığımda neler yapabildiğime bir baktım ve çok hoşuma gitti. Saat 8'de işte olmam gerekiyordu ve ben uyanır uyanmaz giyinip çıkınca işe gittiğimde 2 saat kadar ayılamıyordum ve biraz sinirli oluyordum.


Uyanma saatimi 2-3 saat öne çektiğimde ise bunun ortadan kalktığını gözlemledim. Ve bunu kalıcı hale getirmek istedim. Öncelikle erken uyumaya başladım çünkü 04:00 gibi uyuyordum :)... Erken yatınca erken kalkmak kolay oldu.


Akşam yemeğini 5'de bitirmeye başladım ve sabah açlıktan uyanmaya başladım 😂 (bu kendimce garip bir yoldu ama paylaşayım belki işinize yarar😂).






Sabahlara rutinler eklemeye başladım (genelde benim rutinlerim ofise gidince başlıyordu.. onları evdeyken yapmaya başladım).


Ve bu şekilde 5 yıldır oldukça erken kalkan birine dönüştüm. Çok zor değilmiş ve çok çok daha verimli hale getiriyormuş, deneyimledim ve onayladım :).




2-Meditasyon yapmak

2 yıldır düzenli meditasyon yapıyorum, önceleri düzensiz ve bilinçsiz yapıyordum ve bu sebeplede etkisini göremiyordum. Özellikle 1,5 senedir sabah ve akşamüstü olmak üzere günde 2 kez en az 20şer dk klasik vedik meditasyon yapıyorum, ve çok daha dengedeyim çok daha kendim ile hizadayım.



Danışanlarıma da dediğim gibi, meditasyon yapmadan bu yaşamı yaşamk çok zor. Kaybolmamak imkansız. Bilgece yaşamak, mutlu huzurlu ve amacınızı yaşamak için meditasyonu bir zorunluluk olarak görüyorum ve bunu yemek yemek gibi bir ihtiyaç olarak, düzenli ve bilinçli bir şekilde yapıyorum.


3-Dil ve ağız hijyeni (toksinlerden arınma)

Gece boyu bedenimizin topladığı toksinlerin büyük bir kısmı dilimizin üzerinde toksik bir tabaka (Ayurveda'da adı : AMA) olarak birikir. Bazen kalktığınızda önceki gün yediğiniz yemekle doğru orantılı olarak ağzınızda acımsı bir tat olur, bu dilinizde biriken toksinlerden dolayıdır. Ayurveda da sabah ilk iş bu toksik tabakayı sıyırmaktır. Bende 4 yıldır düzenli bu işlemi yapıyorum.


Sonrasında da hem ağıza dağılan toksinleri toplamak, hem dil reseptörlerimizin diplerinde kalan yağlı tabakayı çözündürüp arındırmak hem de bağışıklığımızı güçlendirmek için hindistan cevizi yağı ile 5 dakika boyunca çalkalamayı yapıyorum. (Susam yağı ile de aynı işlemi yapabilirsiniz ayurvedik bünye tipinize (Vata beden tipine önerilir daha çok) göre karar vermek daha etkili olacaktır. Susam yağının farkı kandaki ağır metalleri kendine çekip bedeni arındırmasıdır.) Yağ çalkalama ile ilgili daha detaylı bir yazı paylaşırım ilerleyen zamanlarda.


Şu an için en önemlisi ağıza bir şey girmeden önce ilk dilimizi sıyırmak sonra yağ çalkalamak en az 5 dk sonra o yağı tükürüp 2-3 kez daha dilimizi sıyırıp sonrasında dişimizi fırçalamak. Bu benim yaptığım bir şey fakat aslında ayurvedik bir gündelik rutin. Ve tüm Ayurvedik konsültasyonlarımda ilk önerdiğim şeydir.


4-Sıcağa yakın ılık su içmek (1/2 limonun suyu ekleyebilirsin)

Büyük bir bardak sıcağa yakın kolay içilebilecek şekilde sıcak su içiyorum, bazen içerisine yarım limonun suyunuda sıkıyorum. Bu (limonlu versiyonu ) yine bir ayurvedik gündelik rutin ve limon midemize ilk giren şey olduğunda bedenimizi temizlemeye başlıyor. Bağırsaklara doğru giderken, sindirim sistemimizi ve böbreklerimizi temizliyor. Kısacası bedenimizi sabah bir detoks başlatarak uyandırmış oluyoruz.


Sindirimi yavaş olan, kabızlık çeken danışanlarımıza da uyguladığımız bir rutindir kendisi ve genelde sonuç verir. Ben limonlu deneterek başlatıyorum eğer tuvalete çıkamıyorsa, sıcak suya döndürüyorum ve genelde başarılı oluyoruz🌙


5-Nefes egzersizleri yapmak (nefesi esnetmek)

Benim rutinimde mutlaka 5 dk bağlantılı ( dik oturuyoruz, gözler kapalı, ağızdan yavaş ve doğal bir şekilde -ne çok hızlı ne çok yavaş- nefes alıp veriyoruz, 5 dk yapmak için alarm kurmanıza gerek yok gerek yok )nefes alıyorum.


Sonra Breath Hub uygulamasından bir nefes seçip moduma göre onu yapıyorum.


Nefesin en doğal haline gelebilmek kendimizinde en doğal haline gelebilmektir. Bunu yapmak için dönüştürücü nefes seanslarının dışında bu uygulama ile ya da başka yerlerden (eğitimler yada bireysel koçluk alaraka) olabildiğince fazla nefes tekniği ile çalışmak gerekmektedir. Sürekli aynı nefes tekniğini yapmak bir yerden sonra faydadan çok zarar verecektir.



6-En az 1 saat düşünmek (bilinçli düşünmek)

Düşünmekten kastım tabiki bilinçli, farkındalıkla düşünmek. Düşünmek benim için ciddi bir egzersiz. Tüm günümü planlamak, daha ileriye dönük planlarımı yapmak, yaşamımı, amaçlarımı, hedeflerimi, isteklerimi, değerlerimi, vb. bir sürü konuyu düşünmek ve düşüncelerimi kaleme almak zihnimi çok daha berrak hale getiriyor.


Bu da vaz geçemeyeceğim rutinlerimden ve kesinlikle kalem ve defter ile düşünmeyi öneriyorum.


Zihnimiz çok hızlı, gün içerisinde 50.000-60.000 düşünce geçiyor... Bunları yakalamak mümkün değil. En azından bilinçli düşünerek, neyin işimize yaradığını, neyin yaramadığını gözlemleyebilir ve düşüncelerimizi birazda olsa yönetmeyi başarabiliriz.


7-Beden fırçalamak (ipek eldiven ile de yapabilirsin)

Ayurveda'dan bir hediye daha Garshana Masajı.

Düzenli yapıldığında sıkı ve pürüzsüz bir bacak görünümü sağlamasının yanı sıra ölü derileri arındırarak vücuttan toksik maddelerin daha etkin bir şekilde atılabilmesini de sağlar.


Aynı zamanda lenf sistemini harekete geçirerek, lenfatik drenaj yolundaki tıkanıklıkların açılmasına da yardımcı olur. Dolaşım sistemimiz ve fasya dokumuzun bozulmasından kaynaklanan selülitide bu şekilde gidermeye yardım etmiş olur.


Garshana masajını ister ham ipek kese/eldiven ile yapın ister beden fırçası ile, önemli olan senkron bir şekilde, doğru bir sıra ile, doğru yönlere yapmak.


Ben kolay olduğu için bu masajı yapıyorum ve ipek eldiven ile yapıyorum cildim fırça için çok hassas olduğundan. Kuru yapılıyor sonrasında beden tipinize göre bir aromaterapik masaj yağı sürebilirsiniz.



8-Cilt bakımı

Benim cilt bakımı rutinim çok kısa:) çok fazla şey sürmeyi sevmiyorum...

Çok hassas ve katkısız bir jel ile yüzümü yıkadıktan sonra bitkisel bir kremim var onu kullanıyorum, odukçada memnunum. sonrasında da yüz için aromaterapik bir mist kullanıyorum.


Cildim için ekstra yaptığım şeyler benim aslında içsel bakımlarım. Bitki bazlı beslendiğim için zaten yeterince vitamin ve nem almış oluyorum. Ek olarak tükettiğim şey; Saf Nutrition'un vegan kolajen booster'ı. Öğlen yemeğinden önce 1 shot onu içiyorum:)


Size de önerim dışarıdan değil içeriden cildinize bakmanız. İyi beslenin, suyunuzu iyi için ve bedeninizi nemli tutun yeterli🪐


9-Kahvem & Günlük / Haftalık programını yapmak

Kahve en en en sevdiğim şey gerçekten sadece kokusu bile benim için yeterli. Kendim çekirdek alıp ara ara da karışımlar yapıp taz çekip manuel pişirme yöntemleri ile kahve ritüeli yaşamayı çok seviyorum. Günümün bu kısmını gerçekten iple çekiyorum 😍.


Kahvemi içerken günümü planlıyorum, hafta başıysa haftalık programımı yapıyorum.





Anlık yaşamak ile AN'da yaşama farkını bir gün yazarım fakat bir spoiler olsun; anlık yaşamak alt bilinçte yaşamak, AN'da yaşamak bilge bilinçte olmaktır.


Bu sebeplede programlamak oldukça önemli. Ne yapacağımızı bildiğimizde, o şeyi yapmak o kadar da zor değil. Bunu deneyip görebilirsiniz.


Ara ara 9. rutinime eklenen sinsi rutinim; Kahve (bitmemiş oluyor, dışarda yağmur yağıyor... ve ben bir anda bir kitap ritüeli içinde kaybolmuş oluyorum...(mumlarımı & tütsülerimi unutmayalım)


Bazen hava o kadar güzel oluyor kiiiiii..... (ben tam bir yağmur delisiyim...) dayanamayıp 2. fincan kahvemle cam kenarında kitaplara dalıyorum🌚



335 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Ayıp OLMAZ!

  • Gri Pinterest Simge
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page