top of page

Ağızda yağ çalkalama (oil pulling) nedir? Nasıl yapılır? Ne sıklıkla yapılır? Hangi yağ kullanılır?

Bir ayurvedik toksin arındırma uygulaması olan oil pulling günümüzde ne güzeldir ki duyulmaya başladı. Fakat bununla beraber oldukça yanlış bilgiler de beraberinde geldi. Yorumsuz bir şekilde Ayurveda da biz bu uygulamayı nasıl yapıyoruzu, nedenleri ile, hemen anlatayım dedim...



1.Yağ seçimi

Susam yağı veya Hindistan cevizi yağı ile yapmayı öneriyoruz.


Hangi yağı kullanırsanız kullanın katkısız ve tabii ki soğuk sıkım olarak almanız gerekmektedir. Ben Homemade Aromaterapi'nin yağlarını kullanıyorum danışanlarıma da bu markayı öneriyorum.


Susam Yağı: Bedeni ısıtır, özellikle bedendeki ağır metalleri toplar ve toksinlerden arındırır.

Vata beden tiplerine genelde önerilir. Çünkü Vata beden tipleri, beden tipleri arasında en çok bünyesinde metal tutandır. Ayrıca Vatalar ısınmaya ihtiyaç duyduklarından ısıtıcı bir yağ onlara çok iyi gelir. Oil pulling dışında vücütlarında da sürebilirler.





Hindistan cevizi yağı: Bedendeki ateş elementini dengeler, soğutucu bir yağdır, özellikle yazın bedene (yağlı olmayan cilde) sürülebilir. Oil pullingde hindistan cevizi yağı kullanımı bağışıklığı arttırır. Özellikle Pitta beden tiplerine önerilir çünkü bedenlerinde ateş elementi bol bulunması nedeni ile, inflamasyona çok yatkındırlar, bedendeki toksinleri yağ ile toplarken bedenin bağışıklığının artması ve soğuması içinde çok iyi gelen bir yağdır.


Kapha beden tipleri için ikiside uygundur. ihtiyaca göre kullanabilirler. Çok ilaç kullandığı veya çok radyasyona maruz kaldığında susam yağı iyi gelecekken, mevsim geçişlerinde hindistan cevizi yağı daha iyi gelecektir.


2. Nasıl yağ çekilir? (oil pulling nasıl yapılır?)

HER sabah uyanır uyanmaz (meditasyon yapıyorsanız sonrasında da olur) ağzımıza su dahil daha hiç bir şey girmeden, hatta dişimizi bile fırçalamadan önce, dil sıyırıcı ile dilimizi sıyırıyoruz. Bu noktada "dil fırçası olur mu" diye çok soran olduğu için kafa karışıklığını gidermek isterim; dil sıyırıcı gece boyunca dilimizde biriken toksinleri sıyırıp alırken, dil fırçası tüm o toksinleri ağzımızın içerisine tekrardan yayıyor. Bu sebeple işlevsizdir. Bakır veya metal bir dil sıyırıcısı edinmenizi öneririm. Dil sıyırmanın faydalarını bir başka yazıda detaylıca anlatırım.





Sıyırma işlemi bittikten sonra ağzımıza -ahşap bir kaşık ile- hangi yağı kullanıyorsan 1 tatlı kaşıyı yağdan alıyoruz. ve minimum 5 dakika, ağzımızın her yerini iyice gezdiğinden emin olarak, çalkalıyoruz. Sonrasında klozete tükürüyoruz. Lavaboya tükürmeyin tıkanabilir:)


Sonrasında dişimizi fırçalıyoruz.


3. Neden dil sıyırdıktan sonra?

Çünkü, dilimizi sıyırınca üzerindeki yağlı toksin tabakayı almış oluyoruz fakat dil reseptörlerinin aralarına ulaşamıyoruz. Oil pulling diğer faydalarının yanı sıra kalan toksinide -yağı yağ çektiği için- almış olur.


4. Nasıl bedendeki toksini & kandaki ağır metalleri alıyor ve nasıl bağışıklık sağlıyor?

Dilimizin altı kana en hızlı ulaşılan yer olduğu için (bkz.dil altı hapı ...) ağzımızda yağ çalkalarken kandaki toksini toplama içinde, bağışıklık içinde en hızlı - dil altına ulaşım yolu olan - ağızda çalkalamayı kullanarak oluyor.






NOT:

Bedenimiz HER akşam uyurken detoks yaptığı için, her sabah; idrar, dışkı toksin atmaya hazır, ter ve dilimizden de toksin atmış şekilde uyanırız. Bir gün bile o toksin tabakayı temizlemez isek tüm gece yapılmış detoks, boşa gitmiş olur. Bir su ile dildeki tüm toksik tabakayı bedene geri göndeririz çünkü:) Birde birinin sizi toksinli toksinli öptüğünü düşünsenize 🤢



175 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


  • Gri Pinterest Simge
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page