Şu Protein yanılgısına bir değinelim mi?
Yeterince protein alamazsam kaslarım erir...
Protein olmazsa güçsüz düşerim...
Veganlar proteinsiz...
Hayvansal proteinin yerini hiçbir şey alamaz...
Bunların birini bile düşünüyorsanız okuyun;
Protein abartılıyor!
Proteinin çok önemli olması durumu tamamen bir yanılgı, şöyle bir araştırdığımızda hastalıkların kaynağının protein azlığı değil, fazlalığı olduğunu görüyoruz. Bu sebeple korkmayın ve şirketlerin pazarlama oyunlarına gelerek sağlığınızı olumsuz yönde etkilemeyin.
Bitkisel Protein - Hayvansal Protein çekişmesi;
İkisinin de fazla alınması durumunda ortaya damar tıkanıklığı, kanser, şeker hastalığı, vb. kronik hastalıkların arttığı gözlemlenmektedir. Yani diyeceğim şu ki bitkisel proteinle, hayvansal protein arasında sandığınızdan çok çok daha fazla benzerlik var:) İkisinin de fazlası zarar. Fakat Hayvansal protein zarar konusunda biraz daha ilerde götürüyor yarışı...
Kısaca protein nedir bir bakalım...
Amino asitlerin zincir halinde birbirine bağlanması sonucu oluşan büyük organik bileşiklere protein denir.
Amino asit nedir?
Doğada bulunan karbon, oksijen, hidrojen, nitrojen, sülfür, gibi elementlerin birbirleriyle birleşmesinden oluşan organik yapılardır. Amino asit, proteinin en küçük yapı taşıdır.
Dünyada şimdiye kadar tanımlanmış hepi topu 20 Amino asit vardır. Bu 20 amino asit birbirleriyle farklı kombinasyonlar yaparak, farklı proteinler oluştururlar. Hayvanlardan ve bitkilerden gelen amino asitler birbirlerinin tıpa tıp aynısıdır. Çünkü amino asitin şekli, şemali bellidir. Nohutta da bu şekildedir, ette de... DEĞİŞMEZ...
Şimdi bu bilgiyi öğrendiğimize göre, bize "etteki proteinle, bitkide ki protein farklı" diyen doktorlarımıza soralım; "Fark nedir?"
Ben size bir fark söyleyeyim;
Et protein açısından çok zengindir evet, bu doğru... Fakat et doymuş yağ ve kolestrol bakımından da aynı oranda çok zengindir...
Hayvansal bir besin ile meyveyi kıyaslayarak proteini fazla diyemeyiz... Ancak 1 orta boy yumurta ile 1 fincan yulaf'ı kıyaslayabiliriz;
1 orta boy(yaklaşık 44 gr)yumurtada 6 gram protein var,
1 fincan (4 kaşık=60 gram)yulafta 8.14 gram protein var.
bu doğru bir kıyaslama örneğidir. Meyveler protein bakımından değil, vitamin ve antioksidan bakımından daha zenginlerdir.
Bitkisel beslenmeye geçtiğinizde proteini nereden alacağınız ile ilgili paniklemenize gerek yok;
Ortalama 1 kadının günlük alacağı protein miktarı: 46 gr.
Ortalama 1 erkeğin günlük alacağı protein miktarı: 56 gr.
Zengin protein kaynakları;
Sebzeler:
Bezelye
Ispanak
Kale
Semizotu
Kuşkonmaz
Brokoli
Brüksel lahanası
Enginar
Roka
Yonca Filizi
Mantar
Mısır
Bakliyatlar & Yemişler & Tahıllar:
Fasülyeler
Nohut
Mercimekler
Börülce
Mısır
Antep Fıstığı / Siirt Fıstığı
Ay çekirdeği
Kabak çekirdeği
Badem
Yerfıstığı
Ceviz
Yulaf
Kinoa
Chia
Günde 1 porsiyon Kale salatası ya da ıspanak yemeği yiyerek günlük protein ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayabilirsiniz.
Çin'de yapılan çalışma da bitkisel ve hayvansal proteinin kas kitlesinde hiçbir fark yaratmadığını da gözlemlediler... Yağ, şeker ve tuz olan besinler lezzetlidir ve bizler bu lezzetleri "tat aldanması" sebebiyle daha fazla tercih edersek, sağlığımızı olumsuz etkileriz. Bunun yerine baharatları kullanarak Tat algımızı yanıltıp daha sağlıklı beslenerek ruh ve beden sağlığımızı olumlu yünde etkileyebliriz.
Porsiyon Hakkında; Bir kişinin,1 öğünde tüketmesi gereken TOPLAM porsiyon ölçüsü, iki elimizi yan yana getirip, kase şeklinde kıvırdığımızda oluşan ölçüde bir kasedir.
Comments