Kitap okuma alışkanlığın yoksa, kasım ayı bu alışkanlığı edinmek için harika bir seçim….
Pencerenin kenarına ilişip, yumuşacık bir battaniyeye sarınıp, kahve ve mum eşliğinde kitabımızı elimize alıp okumaktan daha keyifli bir şey düşünemiyorum.
Belki fona biraz klasik müzik serpiştiririz.
İkna ettiysem ve benim yazdıklarımı okumaya devam ediyorsan, sana okuma alışkanlığı kazanman için 3 formül vereceğim. Bu formülleri de başka yerde bulamazsın😎
Hazırsan önerilerim geliyor;
1-Neden kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsun?
Bir eylemi kendimiz için yapıyorsak ve bunu gerçekten istiyorsak o konuda devam etmekte ve başarılı olmakta bir sıkıntı yaşamayız. Fakat eylemi bir başkası için ya da "öyle yapmalıyım" diye düşünüp yaptığımızda maalesef o konuya devam etmekte çok zorlanırız. Başarılı olamadığımız gibi üstüne bir de aşırı yetersizlik hissi ortaya çıkarır,üzerine de özgüvenimizden oluruz.
Bu nedenle bir şeyi yapmayı neden istediğimizi gerçekten çok net bir şekilde bilmeliyiz.
2-Hayatında senin için en önemli şey ne? Bunu bulduktan sonra kitap okumanın ona ne gibi faydaları olabileceğine bir bak.
Bu yemek yemek olabilir, çocuğun ile ilgilenmek olabilir, işin olabilir, para olabilir ya da gezmek / sosyalleşmek olabilir. Bir bak sana en çok ne keyif veriyor. Burada tek dikkat edeceğin; bu şeyi her gün yapıyor olman. Gününün çoğunu ne ile ilgilenerek geçiriyorsan ister inan ister inanma ,o senin için en önemli şey:) Bu çalışmayı yaparken senin için en önemli şey ile hedefindeki şeyi karıştırmaman. Hedef daha ulaşılmamış olandır. Önem verdiğin şey ise hali hazırda her anının da meşgul olduğun şeydir.
Bunu bulduktan sonra kitap okuma alışkanlığı edinirsen, bu senin için en en en önemli olan şeye nasıl katkı sağlayacağına bak. Örneğin senin için çocuğun ile iyi zaman geçirmek çok önemliyse, sen her gün düzenli kitap okursan;çocuğunla zaman geçirmene, çocuğuna, onun ilerki alışkanlıklarına nasıl katkıda bulunmuş olursuna bir bak.
1-2 örnek vereyim:
Çocuğun seni kitap okurken gördükçe çok küçük yaşta kitap okuma alışkanlığı edinir.O kuduğun kitaplardan öğrendiklerin ile ona yeni şeyler öğretebilirsin.Yeni çocuk gelişimi fikirleri öğrenip uygulayabilirsin... gibi...
3-Her gün zorlanmadan ama biraz konfor alanından çıkarak kaç sayfa okuyabilirsin? 1?-2?-3?... bu bir yarış değil... Önemli olan senin ne kadar okumaya zaman ayırmak istediğin...
Başta dediğim gibi burada olay sensin. Kendi hayatının başrolü sensin. Bu sebeple başkasına iyi gözükmek ya da başkalarının iyi dediğini yapmak yerine kendine göre bir yol çizersen tatmin olduğun başarılar elde edersin.
Bir bak bakalım, HER GÜN, hiç bozmadan okuyabileceğin sayfa sayısı kaç? Kendini çok zorlama; ufak adımların sonunda ulaşılacak büyük başarılar var.
Böyle hedeflerime hızla ilerlemeye çalışıp sıkıştığımı hissettiğimde, dedemin bana çocukken yatmadan hemen önce, bıkmadan, anlattığı; tavşan kardeş ile kaplumbağa kardeş hikayesini hatırlarım ben hep; tavşan kardeş ormandaki tüm hayvanlara onunla koşu yarışı yapıp yapmayacağını sorarmış, hiçbir hayvanda -onu geçemeyeceğini düşündüğü için- kabul etmezmiş... Günlerden bir gün tavşan kardeş yine sormuş bu sefer zekası ile ünlü olan kaplumbağa kardeş "ben seninle yarışırım" demiş... Ve tüm orman toplaşırlar ve yarış başlar... Tavşan kardeş acele eder ve bitiş çizgisine varmadan havaya girer ve zaten kazanacağından emin olduğu için "şu çalıların arkasında biraz kestireyim" der, kaplumbağa yavaş yavaş ilerler ve bitiş çizgisine yaklaşırken tavşan kardeş uyanır, ne yaparsa yapsın yetişemez ve kaplumbağa kardeş bitiş çizgisine ulaşır ve yarışı kazanır... Tavşan kardeşin yanına gider ve der; " senin üstün bir özelliğin vardı fakat alçakgönüllü olmadığın için başladığın işi bitiremedin, başlamak kadar o işi bitirmekte önemlidir. Çok yetenekli olabilirsin fakat o yeteneğini değerlendirmezsen bunu kimse göremez..." Bu hikaye kişiden kişiye değişik anlatılabilir, benim dedem bana bu şekilde anlatmıştı ancak bu yaşlarımda bu hikayeyi hakkı ile anladım. Bunun sonucunda da kendime göre hedefler belirleyip ona ulaşmak için yollarımı kendim çizdim ve ilerliyorum.
Hedefini, azimle, yapabildiğin kadar yapmak ama yapmak, seni hedefine ulaştırır.
Sonuç: gerçekten okumak istiyorsan, ne yapar eder okursun:)
Comments