top of page

İŞLENMİŞ & PAKETLİ GIDALARIN ZEKAMIZA ZARARLARI NELERDİR?

Zeka gelişiminin bir yaşı olmadığını ve her an geliştirebileceğiniz gibi geriletebileceğinizi ve bu konuda da yediklerinizinde etkisinin büyük olduğunu biliyor muydunuz?





Zevkle ve kolay olduğu için çoluk çocuk tüm aile paketli gıdalara dadanmışsanız, elinizdeki paketi açmadan okumaya devam etmenizi tavsiye ediyorum...


Modern diyet zihniyetimiz ne yazık ki her şeyden önce kalorilere sabitlenmiştir. Bunun yerine, besinler açısından zengin bir diyet düşünmek yardımcı olabilir. Hamburger, Patates kızartması ve pizza gibi kalorisi yoğun yiyecekler yerine sebze, taze meyve ve bitkisel proteinler gibi besleyici değeri yüksek yiyecekleri seçmek tok kalmanın ve zihninizi zinde tutmanın harika bir yoludur. Kuruyemişler ve yağlar gibi birçok sağlıklı gıdanın son derece kalorili ve besleyici olduğu unutulmamalıdır . Bu tür yiyecekler ölçülü olarak tüketilmelidir.



İşlenmiş gıdalardan kaçınmaya çalışmalıyız.

İşlenmiş Gıda Kısaca Nedir?


İşlenmiş gıda, daha uygun fiyatlı, rafa dayanıklı veya lezzetli hale getirmek için hazırlık sırasında kimyası değiştirilen çeşitli gıdalardır. Bazı gıdalar diğerlerinden çok daha fazla işlenir. Pakette ayıklanmış yeşillikler veya önceden kesilmiş yeşil fasulye vb. gıdalar (dondurulmamış) teknik olarak işlenmiş sayılır, ancak doğal hali değişmediği için yalnızca minimum düzeyde işlenir. Başka bir deyişle, doğada bulduğumuz ile hemen hemen aynı görünüyor. Öte yandan, bir kutu makarna ve peynir, markette satılan mikrodalgada ısıtılmaya hazır yemekler, cipsler, gofretler, çikolatalar, şekerlemeler kısacası tüm abur cuburlar, yapay tatlar, katkı maddeleri ve diğer bileşenlerle kimyasal olarak değiştirildiği için yoğun şekilde işlenmiş (aşırı işlenmiş olarak da adlandırılır) olarak kabul edilir.

Yediğimiz yiyeceklerin çoğu, tabaklarımıza ulaşana kadar bir şekilde işlenmiştir. Bununla birlikte, işlenmiş gıdalarla ilgili endişe, tazelik ve besin maddelerini kilitlemek için işlenen konserve domates veya turşular gibi öğeler üzerinde değildir. Endişe, krakerler, cipsler, çikolatalar, şekerlemeler, kavanozlu makarna sosları ve kek karışımları gibi daha ağır işlenmiş gıdalar üzerindedir. Ve bu yiyeceklerin çoğunu yiyoruz.

Zekamızı düşüren, vücudumuzu yanlış şekillerde etkileyen ve sağlığımızın kötüleşmesine katkıda bulunan işlenmiş ve paketli gıdalar tüketmemiz oldukça önemli. Odaklanmış, uyanık, iyi bir zihinsel ve fiziksel denge istiyorsanız, bu yiyeceklerden kaçındığınızdan veya en azından mümkün olduğunca az yediğinizden emin olun.


Peki çözüm olarak nasıl beslenmemiz daha iyi olur? Benim öncelikli önerim bitki bazlı ( bkz. plant based diet ) beslenmeye geçmektir.

İkinci önerim herhangi bir vejetaryen beslenme şekline geçmeniz.

Sadece bitkisel yemek, hayvansal gıdadan kaçınmak veya herhangi bir vejeteryan diyet size zor geliyorsa size önerim;


Akdeniz diyeti. Akdeniz diyeti ve beyin sağlığı Akdeniz diyeti, gezegenin en sağlıklı bitki bazlı seçeneklerinden biridir. Araştırmalar, kardiyovasküler hastalıkları, diyabeti ve bunama dahil diğer kronik hastalıkları azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Akdeniz mutfağının temel bileşenleri arasında zeytin, avokado, ayçiçeği veya kanola yağı gibi bitkisel kaynaklı yağlar; taze meyve ve sebzeler; fındık ve tohumlar; protein açısından zengin baklagiller; lif bakımından zengin kepekli tahıllar, kuruyemişler ve tohumlar; ve çok az miktarda hayvansal gıda bulunur.

Daha sağlıklı bir beyin, zeka elde etmek ve bunama riskinizi azaltmak için, daha sağlıklı sürdürülebilir beslenme alışkanlıkları ve daha sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, diğer olasılıkları yaşamaktan daha kolay bir adım olabilir.


Şuanki "iyi olma" seviyenizin çok daha üzeri mümkün! Bunu ufak bir adımla deneyimleyebilirsiniz. Yaşamak için yemek ve o yediklerimizden, bize yaşam enerjisi verdiği için keyif almak varken, kaçındığımız duyguları bastıracak, içerisinde hiç yaşam enerjisi bulundurmayan, frekansı düşük gıdaları tüketmek niye?


Bu arada ben hiçbir şeyin YASAK denilmesini sevmem. Kendinizi kısıtlamak yerine mantığını anlamak sizi eforsuz bir şekilde o gıdaları seçmemeye yöneltecektir.






123 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


  • Gri Pinterest Simge
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page