top of page

MINDFUL YEMEK (FARKINDALIKLA BESLENME) ALIŞKANLIĞI KAZANMANIN 10 KOLAY ADIMI

Mentörlük ve koçluk görüşmelerimde mindful yemeyi ilk anlatmaya başladığımda, genellikle danışanlarımdan ilk tepki olarak, direnç alıyorum. “Yapamam” gibi “Çok endişeliyim” veya “Konuyu anlamıyorum”, “Bu gerçekten nasıl yardımcı olacak?” gibi cevaplar alıyorum.


Araştırmalar, meditasyon uygulamalarının madde bağımlılığı, travma, anksiyete ve depresyon gibi çeşitli konularda yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yararlılığı üzerine yapılan etkili araştırmalara rağmen, zihnimize nasıl odaklanacağımızı ve hazır bulunacağımızı öğretmek zor ve hatta korkutucu olabilir.


Peki mindful (farkındalıkla beslenme) yeme tam olarak nedir? Yargılamadan ve bilinçli olarak zihninizi şimdiki an’a odaklayarak yeme eylemidir. İçeride ve dışarıda bizim için neler olup bittiğinin daha fazla farkında olmamıza yardımcı olur. “Şu anda” daha çok mevcut halimize geliriz ve bu şekilde gerçekten aç olup olmadığımızın farkındalığı ile neye ihtiyacımız olup olmadığını bilerek yeriz.



Daha sağlıklı, daha fit, daha kendini bilen ve kontrol edebilen biri olmak için ufak bir adım atıp farkındalığınızı arttırmak istemez misiniz?


10 Kolay adımda mindful yeme deneyimini yaşayabilir ve bunu bir alışkanlık haline getirebilirsiniz;


1. Duygu ve düşüncelerinizi gözden geçirin. Yemeğe başlamadan önce, nasıl hissettiğinizi düşünmek için bir dakikanızı ayırın. acelen var mı Stresli? Üzgün? Canı sıkkın? Aç? İstekleriniz ve ihtiyaçlarınız nelerdir? İkisi arasında ayrım yapın. Bu anı düşünmek için ayırdıktan sonra, yemek isteyip istemediğinizi, ne yemek istediğinizi ve nasıl yemek istediğinizi seçebilirsiniz.



2. Oturarak yemek yiyin. Yolda yemek yemeyin. Oturun. Çoklu görev yaparken yemeğinizi takdir etme olasılığınız daha düşüktür. Hareket halindeyken atıştırırken ne kadar yediğinizi takip etmek de zordur.

3. Televizyon, telefon ve ekranlı diğer her şeyi kapatın. Hiç telefonunuzdan, tabletinizden ya da bilgisayarınızdan aşağıya baktınız mı, sadece tüm yiyeceklerin nereye gittiğini merak ettiniz mi? Bu dikkat dağıtıcı şeyler, ne ve ne kadar yediğimizin daha az farkında olmamızı sağlar.


4. Yemeğinizi tabağınıza koyun. Doğrudan ortadan veya kutudan yemeyin. Ne kadar yediğinizi göremediğinizde fazla yemek sadece daha kolay olmakla kalmaz, aynı zamanda yemeğinizi gözden sakladığınızda tam olarak takdir etmek daha zordur.

5. Daha küçük tabaklar seçip porsiyonlarınızı kontrol altına alın. Daha az görürseniz daha az can atabilirsiniz. Daha küçük tabaklar, porsiyon kontrolünüz konusunda size yardımcı olacaktır - özellikle yiyebildiğiniz kadar yiyebileceğiniz büfeler için iyi bir strateji.

6. Yemeğinize başlamadan önce yemeklerinize şükür edin. Yemeğe başlamadan önce, bir an durun ve yemeğinizi sağlamak için harcanan emeği kabul etmek için bir dakikanızı ayırın - çiftçiler, fabrika işçileri, hayvanlar, Toprak Ana, şefler ve hatta masadaki arkadaşlarınız sayesinde olsun.

7. En az her lokmayı 45 kez çiğneyin. Her lokmadan 30 tane çiğnemeye çalışın. (30 kaba bir kılavuzdur, çünkü bir ağız dolusu yulaf ezmesinden 10 tane çiğnemek bile zor olabilir!) Yutmadan önce ağzınızdaki tatların ve dokuların tadını çıkarmak için zaman ayırın. Bu aynı zamanda midenize tok olduğunuzu söylemesi için mesajlar göndermesi için zaman tanıyarak aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olabilir.

8. Her lokmadan sonra çatal, kaşık veya bıçağınızı elinizden bırakın. Çoğu zaman, bir sonraki lokmayı çatalımız ve bıçağımızla bir önceki ısırıktayken hazırlıyoruz. Her lokmadan sonra mutfak eşyalarınızı bırakmayı deneyin ve zaten ağzınızda olanlardan zevk alıp yutana kadar onları geri almayın.

9. Tabağınızdaki her şeyi silip süpürme alışkanlığınızı bırakın. Birçoğumuz tabağımızdaki her şeyi bitirmek üzere yetiştirildik ve biz bitirene kadar masadan ayrılmamıza izin verilmedi. Gitmek için kalanları paketlemeyi veya sadece son birkaç ısırığı bırakmayı düşünün. Kimse yiyecekleri israf etmekten hoşlanmasa da, kendinizi fazla doldurmak ihtiyacı olanlara yardımcı olmaz.


10. Tam Sessizlik içinde yemeye özen gösterin. Arada bir yemeklerinizi sessizce yemeyi deneyin. Sessiz olduğunda, zihnin dolaşması doğaldır; bu düşünceleri kabul edin ve ardından yemek yeme deneyiminize nazikçe geri dönüp dönemeyeceğinize bakın. Yemeğin kıvamı, aroması, tadı ve kokusu konusunda bilinçli olun ve anın değerini tam olarak bilin. Tabii ki, yemek zamanı tüm hane halkının bir araya geldiği günü paylaşmak için önemli bir zaman olabilir, bu nedenle bütün bir yemeği sessizce yemek pratik olmayabilir veya sadece garip gelebilir. Ancak ilk 5-10 dakikayı sessizlik içinde geçirmek bile canlandırıcı olabilir ve yemeğin geri kalanı için minnettar bir ton oluşturabilir. Farkındalık yıl boyunca pek çok fayda sağlar, ancak özellikle tatillerde, hatta sağlıklı beslenmenin ötesinde yardımcı olabilir. Dikkatinizi bilinçli bir şekilde şimdiye odaklamak, arkadaşlığı, bağlantıyı ve genel memnuniyeti benimsemenize ve sezonu sizin için daha anlamlı hale getirmenize yardımcı olabilir.



87 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


  • Gri Pinterest Simge
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page